Semnal editorial: „Acei minunați ani” de Marian Ilea




A apărut, de curând, la Editura Tracus Arte, romanul „Acei minunați ani” de Marian Ilea. Cititorii Literomaniei s-au putut bucura de acest roman publicat de noi sub formă de foileton de-a lungul a mai multe numere, la rubrica „Mittelstadt”. Vi-l recomandăm din toată inima și în varianta sa tipărită, mai ales dacă sunteți niște cititori pretențioși, pentru care mirosul paginilor proaspăt ieșite de la tipar este cea mai mai mare bucurie. Ilustrațiile sunt semnate de Alexandru Ilea. Mai jos, vă propunem cele câteva rânduri pe care editorii Literomania, Adina Dinițoiu și Raul Popescu, le-au scris special pentru coperta a IV-a a romanului.

„Prozator nouăzecist de prim-plan, trecut pe la Cenaclul Universitas (condus de Mircea Martin), Marian Ilea publică acum primul său roman, Acei minunați ani (un proiect, de altfel, mai vechi, anterior volumelor sale de povestiri). Afirmat cu volumul de povestiri Desiștea (1990) și un foarte fecund autor de proză scurtă – multe dintre texte fiind publicate online pe Literomania, al cărei colaborator fidel este –, Marian Ilea se remarcă, în scrisul său, prin câteva note specifice (și inconfundabile): plasarea la graniță sau proza de frontieră (interculturală) – Mittelstadt este un topos recurent la el; proza de transcriere orală, care păstrează intactă savoarea dialectală și rurală. Cele două sunt prinse într-un indicibil și straniu stil poetic, aproape oniric (sau fantastic), care te hipnotizează și te antrenează în jocul lui de la primul la ultimul rând. Așa se întâmplă și cu splendida proză a copilăriei din Acei minunați ani, unde observația socială lasă locul nostalgiei autobiografice și evocatoare.”
Adina Dinițoiu



„Se poate spune că prin Acei minunați ani Marian Ilea debutează ca romancier, după mai bine de trei decenii, iată, de la debutul propriu-zis ca prozator. Autobiografic, ludic, cu inserții poetice, fragmentar, Acei minunați ani este, de fapt, un roman scris cu mult timp în urmă, poate chiar înaintea Desiștei, publicată în 1990, cititorul fiind copleșit de energia plină de vitalitate și imaginație pe a cărei fundație s-a construit mai apoi întreaga mitologie a lui Medio Monte, și care în rândurile din Acei minunați ani conturează în tușe de neuitat personaje ca Margasoiu, Luşu, Strâmbătură şi Cătană, adolescenții în jurul cărora gravitează întâmplările din roman.”
Raul Popescu


Vă invităm să urmăriți o prezentare video a romanului „Acei minunați ani” și un portret de scriitor, în care Marian Ilea reconstruiește, prin evocări, contextul care a stat la baza romanului apărut la Tracus Arte în 2020. Vizionare plăcută!



Trimiteți un comentariu

0 Comentarii