Caius Dobrescu şi poveştile sale din „Teză de doctorat”




De curând, Caius Dobrescu a publicat, la Editura Crime Scene Press, trei romane („Moarte în ținutul secuilor” – 2017, „Praf în ochi” – 2018 și „Recviem pentru nimeni” – 2018). Dacă sunteți curioși, puteți citi fragmente din toate aceste trei romane, care fac parte din seria „Vlad Lupu”, pe Literomania (aici, aici și aici). Înainte de seria „Vlad Lupu”, mai exact în 2011, Caius Dobrescu a mai publicat, de această dată la Editura Polirom, un alt roman, care nu a avut parte, din păcate, de foarte multe cronici: „Minoic”. La fel s-a întâmplat și cu romanul din 2007, „Teză de doctorat”, apărut tot la Editura Polirom – despre acest roman amplu, ambițios, va fi vorba în rândurile de mai jos.

Caius Dobrescu ar putea fi considerat un acrobat al genurilor literare, scriitorul braşovean impresionând prin dexteritatea cu care reuşeşte să treacă de la eseu („Modernitatea ultimă”, „Semizei şi rentieri”, „Inamicul personal”) la proză („Balamuc sau pionierii spaţiului”) sau poezie („Efebia”, „Spălându-mi ciorapii”, „Odă liberei întreprinderi”). În 2007, Caius Dobrescu surprindea prin publicarea unui roman de dimensiuni respectabile (ar spune unii!), „Teză de doctorat”, roman în care autorul și-a propus o de-tabuizare a României, după cum a numit acest fenomen Sanda Cordoş. Mai exact, prin situaţii şi personaje inedite, se reinventează narativ o ţară, scuturând-o de clişee, tabuuri și prejudecăţi.

În romanul lui Caius Dobrescu, nimic nu e ceea ce pare. Se mai poate spune, de asemenea, că nici cartea în sine nu e ceea ce pare. În primul rând, deşi voluminos – cititorul zilelor noastre pare că este descurajat de orice carte ce depăşeşte 200 de pagini –, romanul poate fi citit într-un timp relativ scurt. La un prim nivel de receptare, avem ingredientele necesare unui text antrenant, captivant, ale unui, de ce nu?, thriller: acţiune, umor, personaje stranii, situaţii dintre cele mai ilare. În al doilea rând, e vorba despre titlu: „Teză de doctorat”. Nu, nu este vorba propriu-zis despre o teză de doctorat, aşa cum am fi tentaţi să credem.

Continuarea textului aici, în Literomania nr. 102


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii