Misoginism feminin?

 


Vă propunem mai jos o amplă confesiune de scriitoare, semnată de Gabriela Adameșteanu, unul dintre numele de vârf ale prozei românești de astăzi. E vorba de un fragment inedit din volumul aflat în lucru „Meserii nerecomandate femeilor” – fragment care abordează cu onestitate și fără menajamente câteva teme de mare actualitate, cum ar fi feminismul sau receptarea literaturii scrise de femei. (Literomania)

 

Eram la o lectură publică, în Berlin. Actrița citise, în traducerea lui Georg Aescht, „Visul emigrantului”, primul capitol din „Întâlnirea”, care de obicei emoționează. În așteptarea comentariilor, se așternuse o tăcere cam lungă, până când, din ultimul rând, s-a ridicat un ascultător care m-a întrebat, sever: „De ce scrieți despre bărbați, dacă sunteți femeie?” „Literatura este plină de personaje feminine create de bărbați!” i-am răspuns, iritată.

Am fost tentată să adaug că romancierii construiesc, de secole, din pur bovarism masculin, femei false. Dar n-am mai spus-o, fiindcă tot romancieri-bărbați, ca Tolstoi sau Flaubert, au creat și cele mai autentice personaje feminine.

Trăim închiși în experiența unui sex, a unei vârste, a unei comunități, și n-avem acces la celălalt decât prin intuiție și empatie, imaginându-l dinlăntrul nostru, utilizând confesiuni și observații adunate treptat. În afara propriei lui experiențe, prozatorul lucrează cu ipoteze, iar misterul creației nu ne stă la îndemână…

Bărbații din proza dvs. sunt despotici, neajutorați și egocentrici”, mi-a atras atenția o jurnalistă, adăugând că în cărțile mele „portretele feminine sunt pregnante, în disonanță cu absența tandreței în portretizările masculine… De unde provine acest misoginism feminin? Sunteți o feministă?” m-a întrebat.

Habar n-am dacă sunt sau nu feministă, dar în scrisul meu sigur nu sunt. Din copilăria intoxicată cu realismul socialist m-am ales cu o idiosincrazie față de literatura aservită unei ideologii. M-am simțit protejată de autonomia esteticului și nu voi renunța la ea, chiar dacă literatura angajată revine la modă.

Citește continuarea articolului aici, în Literomania nr. 176


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii