The Following



Edgar Allan Poe… Încă nu există un film care să se ridice la nivelul prozelor sale. Au existat câteva tentative de a ecraniza textele lui Poe, dar nimic bun nu ieşit de-aici. De asemenea, aluzii la povestirile acestuia se găsesc cu nemiluita în diverse filme, în mare parte de categoria B - o spoială (pseudo)intelectuală deseori penibilă.


The Following este un astfel de film (sau pe aproape!). The good guy este agentul FBI Ryan Hardy, interpretat de un Kevin Bacon cam obosit. The bad guy este Joe Carroll, un profesor de literatură care se crede Edgar Allan Poe şi care ucide 14 studente pentru a reitera, cred!, senzațiile încercate de personajele din povestirile autorului său preferat. După cum explică la un moment dat Ryan Hardy, Carroll, asemenea lui Poe, crede în nebunia ca formă de artă, o formă de artă care trebuie… simţită. Adică individul în cauză face artă, este un artist! Ba chiar a publicat şi un roman - asta înainte de a deveni un criminal în serie - cu un titlu nefericit, The Gothic Sea, care s-a vrut o continuare a ultimului roman al lui Poe, The Lighthouse. A fost un eşec. La rându-i, Ryan Hardy a publicat o carte, The Poetry of a Killer, despre, aţi ghicit!, Joe Carroll. Cartea a fost un bestseller. Provocat, invidios, Joe Carroll vrea să scrie, cooptându-l pe Hardy în postura de personaj, o continuare bazată pe fapte reale, pe evenimente care se vor întâmpla mai devreme sau mai târziu, căci reţeaua lui Carroll îi urmează instrucţiunile întocmai. Prin urmare, cartea, într-un fel, se va scrie live.


Scăpări? Of, cam multe, însă una e într-adevăr deranjantă: Joe Carroll are o influenţă aproape paranormală asupra unor persoane, influenţă care nu e explicată defel credibil, deşi Hardy, la un moment dat încearcă să dea vina pe carisma acestuia. Prea puţin convingător. 






Trimiteți un comentariu

0 Comentarii